About Coffee

Cafeaua Lunii: August 2021

Are you ready? Noi suntem si abia asteptam sa incerci Box-urile noastre!

Uite ce ti-am pregatit luna aceasta!

ETHIOPIA BONDE WOMEN

Prajitorie: Sloane Coffee Roastery – România

Această cafea provine din varietalul Heirloom, procesarea sa fiind una spălată, cu boabe ce cresc la altitudini de peste 2100 masl. Am găsit în ceașcă note de piersică, iasomie, ceai alb și lămâie dulce.

Israel Degfa face parte dintr-o generație nouă și ambițioasă de fermieri din Ethiopia. El a fondat compania Kerchanshe în 2013 și de atunci exportă cafea din propia ferma unde și procesează cireșele.

Tizita Bizuneh este soția lui Israel.Pe lângă faptul că ea conduce ferma Bonde Kochere, stația de spălare este în totalitate administrata de femei. În Ethiopia, este aproape imposibil că o femeie să conducă stații de spălare și să se ocupe de aspectele administrative ale acestora. Stațiile colectează cireșele de cafea de la mici fermieri din regiunea Sidano.  Acest sistem de plata funcționează în Ethiopia prin intermediul guvernului, care stabilește un preț fix la fiecare recoltă. Pentru a-i ajuta să implementeze sistemele, Israel i-a învățat pe aceștia să recolteze cafele mai bune, la prețuri premium, cumpărându-le întotdeauna boabele și susținându-i financiar.

Pentru a avea control asupra proiectului, el a creat un program de înregistrare pentru fermieri. Fiecare are astfel un număr de înregistrare pentru a ține evidența progresului, pentru trasabilitate și colaborări de lungă durata. De asemenea, Israel le oferă micro finanțări celor care doresc să își îmbunătățească calitatea cafelelor. Fermierii sunt plătiți cash la livrarea cafelei, iar cei care cresc calitatea boabelor primesc și o sumă adițională la câteva săptămâni după ce cafeaua este vândută.

Israel ajută și sistemul de sănătate, de învățământ și finanțează câteva școli locale.

Descoperă cafeaua în Boxul The Green

BRAZIL PARAISO ANAEROBIC

Prajitorie: Sloane Coffee Roastery – România

Brazil Paraiso Anaerobic Natural este cafeaua care ne cucerește de fiecare dată cu un profil fructat de căpșune și rubarbă, note florale de măr, corp catifelat de ciocolată cu lapte, cu o aciditate redusă și after-taste parfumat de lungă durată.

Pentru al doilea an consecutiv, aceasta a fost selectată de CoffeeDesk (Polonia) ca fiind “Filter of the Month”, în luna Iunie, aceasta setând tonul începutului de vară al explorărilor aromatice.

Varietalul din care provine este Mondo Novo, o încrucișare naturală între Bourbon și Typica din Sumatra, preferat de micii producători pentru calitățile viguroase ale plantei, dar și pentru performanțele aromatice, acesta regăsindu-se frecvent printre finalistele competițiilor de Cup of Excellence.

Micro-lotul provine de la Fazenda Paraiso, administrată de Jorge Barakat, care de-a lungul celor trei decenii de experiență, a depășit provocări climatice și transformări astfel încât să crească și să-și îndeplinească visul de a produce loturi experimentale, cum este aceasta. Este o cafea procesată anaerobic cu o cantitate limitată de oxigen, într-un mediu sigilat ce permite un control riguros al fermentării cu temperaturi și ph-uri atent supervizate. După un timp prescris în funcție de varietal și preferința procesării, cafeaua este scoasă din rezervoare și lăsata să se usuce în seră la temperatură controlată.

Descoperă cafeaua în Boxul Yellow Berry

 

COLOMBIA JAVA EL EDEN

Prajitorie: Sloane Coffee Roastery – România

Această cafea provine de la Finca El Eden, produsă de Shady Bader din regiunea Quindio la altitudini de peste 1500masl.

Acestă cafea ne-a cucerit cu un profil aromatic foarte complex cu note de gem de zmeură, curmale, ciocolată cu lapte, kiwi, pepene roșu, fiind dulce și prin corpolența ei.

Acest micro-lot este 100% Java, un varietal cu o istorie interesantă, originar din Ethiopia, dar care cu o incursiune pe continentul african și în regiuni precum Cameroon, iar care în secolul XIX face înconjurul lumii ajungând în Indonezia și mai apoi Costa Rica și Panama. În tot acest timp a dezvoltat caracteristi aromatice complexe fiind hibridizat natural înainte să ajungă la fermele din Colombia. Acest varietal reprezintă o alternativă la faimoasa Geisha, având aceleași calități și rezultate, dar fiind mult mai accesibilă pentru micii producători.

Boabele de cafea sunt culese manual, fiind alese cu atenție numai cireșele perfect coapte. Procesarea acestei cafele începe prin a fi fermentată anaerobic uscat timp de 60 de ore, după care este platasă într-un uscător la temperatură constantă la 35 grade timp de 20 ore, ca apoi să fie urcată pe paturi de uscare până ajunge la umiditatea dorită, acesta incheiend procesarea naturală.

Descoperă cafeaua în Boxul Red Cherry

BRAZIL BERNARDES

Prajitorie: La Cabra – Danemarca

Un alt lot ce provine din reginea vulcanică Chapadao de Ferro, un lot curat și cu note de nuci, produs de familia Bernardes. Am regăsit o cafea ce are ca profil aromatic note florale de Caprifoi, cu note de ciocolată cu lapte și nuci, căpșune, corp mătăsos și o aciditate foarte redusă.

Regiunea Cerrado Mineiro face parte din statul Minas Gerais din sud-estul Braziliei. În 2013, regiunea a devenit prima din Brazilia care a primit un certificat de denumire de origine protejată, similar cu Champagne sau Scotch. Pentru a se califica pentru titlul „Cerrado”, cafelele trebuie să fie de calitate specială (80+) și să crească peste 800 msl în regiunea Cerrado Mineiro. Cei 4500 de producători din regiunea Cerrado produc anual 6 milioane de pungi de cafea, din 210.000 de hectare de terenuri pe care se cultivă cafea. Regiunea are anotimpuri distincte, cu o vară caldă umedă și o iarnă uscată, ceea ce duce la o mai mare consistență a condițiilor de creștere de la an la an.

Procesarea naturală sau uscată este metoda tradiționala, datând cu generații în urmă. Atunci când sunt realizate într-un mod controlat și atent, cafele procesate uscat pot produce experiențe aromatice care nu se găsesc în cafele procesate umed, și anume arome fructate și florale profunde. Cireșele sunt mai întâi sortate și apoi așezate în straturi subțiri (2-6 cm) pe paturi de uscare. Acestea sunt aproape întotdeauna utilizate pentru produsarea naturală, deoarece ajută fluxul de aer să circule în jurul cafelei pe măsură ce se usucă, permițând o uscare mai uniformă. Este foarte important ca boabele să fie sortate foarte atent la începutul procesului de uscare, deoarece toate cireșele devin rapid maro închis. 

Descoperă cafeaua în Boxul The Green

Guatemala aNDRES fRANCISCO

Prajitorie: La Cabra – Danemarca

Această cafea provine dintr-un blend varietal de Bourbon, Caturra, Catuai, Typica. Provenită din primele recolte din acest sezon din Huehuetenango, de la ‘Finca Meste’, ne-a cucerit cu trăsăturile delicate asemănătoare ceaiului și cu o aciditate clară de măr.

Andres Francisco Matias cultivă cafea chiar în afara orașului Meste, situat în microregiunea Huista din Huehuetenango, Guatemala. Zona Huista a fost una dintre favoritele La Cabra în ultimii ani, recoltele de cafea extinzandu-se în țoață regiunea. Andres deține „Finca Meste” din 2005 și cultivă de asemenea banane ca sursă alternativă de venit, ceea ce îl ajută să investească în producția de cafea și să crească calitatea an de an, sperând să ajungă la prețuri mai bune. Acest lot reprezintă munca lui, si are o fermentație relativ scurtă de 24 de ore care aduce note clare de mere în ceașcă.

Procesarea prin spălare implică îndepărtarea completă atât a cireșei cât și a mucilagiului din exteriorul pergamentului cu ajutorul fricțiunii, fermentației și apei. După recoltare, cireașa de cafea este deschisă fie de un metal, fie de o lamă de plastic ascuțită. Cele două semințe (cunoscute și sub denumirea de boabe) sunt împinse afară din cireașă, lăsând sămânța cu mucilagiu ca strat exterior. În procesarea prin spălare este essential ca tot mucilagiul să fie îndepărtat din semințe, lăsând doar aroma care s-a dezvoltat în structura celulară a semințelor înainte de procesare.

Descoperă cafeaua în Boxul Yellow Berry

Un lot tipic Kirinyaga, cu note ușoare și proaspete de fructe de pădure, învăluite de arome de ceai dulce.

Acest lot este alcătuit în principal din varietalurile SL28 și SL34 și a fost procesat folosind o variantă a procesului de spălare popular în Kenya, care implică o a doua înmuiere a cafelei după fermentarea inițială. Acest lucru curăță și mai mult ceașca și crește intensitatea acidității pe care o prețuim în cafeaua din Kenya. Așteaptă-te la note puternice de coacăze și un corp suculent în această reprezentare clasică a regiunii Kirinyaga.

Fabrica de cafea Kiamugumo face parte din New Ngariama Farmer’s Cooperative Society, care are un număr actual de aproximativ 1.500 de cultivatori locali. Fabrica în sine, care în alte părți ale lumii este denumită moară umedă, este situată în locația Ngariama, zona Nyangeni din regiunea Kirinyaga. Fabrica tratează toată apa folosită pentru a se asigura că nu se contaminează puțurile locale, care sunt o sursă de apă potabilă pentru locuitori. Fabrica Kiamugumo și fermele producătoare locale sunt situate pe versanții Muntelui Kenya. Solul vulcanic bogat, abundența precipitațiilor anuale și multitudinea soiurilor SL-28 și SL-34 conferă o apreciere imensă a cafelei din această zonă.

 În această zonă din Kenya, micii fermieri livrează cireșele la stațiile de spălare. După culegere, cireșele coapte sunt aduse la fabrică de către micii fermieri, înainte de a fi supuse prelucrării pentru a îndepărta pielea și pulpa. Cea mai apropiată sursă de apă este râul Kii. Apele reziduale sunt curățate înainte de a fi conduse înapoi în natură, lucru obișnuit la majoritatea morilor. După spălare, cafeaua este uscată pe paturi tipice africane, care permit o bună circulație a aerului între boabe. 

Descoperă cafeaua în Boxul Red Cherry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publică