About Coffee

Ce beneficii are cafeaua în sănătatea noastră

Beneficiile cafelei

Dacă ești unul dintre milioanele de oameni din întreaga lume care își încep ziua cu o ceașcă de cafea, s-ar putea să fii fericit să știi că obiceiul tău cu cofeina ar putea face bine corpului tău. Este adevărat, beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea sunt numeroase și variază de la îmbunătățirea funcției creierului la un risc redus de boli cronice precum diabetul de tip 2 și cancerul hepatic. În acest articol, vom arunca o privire mai atentă la ceea ce trebuie să știți despre beneficiile consumului de cafea din punctul de vedere al sănătății.

să începem cu începutul – Ce este cafeaua și cum se prepară?

Înainte de a aborda beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea, să începem cu elementele de bază. Cafeaua este o băutură făcută din boabe de cafea prăjite, care sunt semințele plantei Coffea. Boabele sunt recoltate, procesate și prăjite în grade diferite, în funcție de aroma dorită a cafelei.

Odată ce boabele sunt prăjite, acestea pot fi măcinate și preparate în mai multe moduri, inclusiv metode de brew precum V60, Chemex, Aeropress, Kalita, Espressoare și prese franceze. Băutura rezultată poate fi consumată neagră și/sau cu lapte.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea

Acum că am clarificat despre ce este cafeaua și cum este făcută, să trecem la evenimentul principal: beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea. Iată doar câteva dintre numeroasele moduri în care cafeaua poate fi bună pentru corpul tău:

1. Cafeaua poate îmbunătăți funcția creierului

Unul dintre beneficiile principale ale consumului de cafea este că poate îmbunătăți funcția creierului. Acest lucru se datorează faptului că această băutură conține cofeină, care este un stimulent natural. Când consumați cofeină, aceasta blochează acțiunea unui neurotransmițător inhibitor numit adenozină, care vă poate îmbunătăți starea de spirit, timpul de reacție și funcția cognitivă generală.

Link către studiu

Acest studiu sugerează că consumul regulat de cafea poate îmbunătăți funcția cognitivă, inclusiv memoria, atenția și viteza de procesare a informațiilor. Studiul a mai descoperit că cofeina poate avea un efect protector împotriva declinului cognitiv legat de vârstă.

2. Cafeaua vă poate stimula metabolismul

Un alt beneficiu al consumului de cafea este că vă poate stimula metabolismul. Acest lucru se datorează faptului demonstrat cum că, cofeina crește rata metabolică cu până la 11%. Acest lucru vă poate ajuta să ardeți mai multe calorii pe parcursul zilei, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la pierderea în greutate.

3. Cafeaua vă poate reduce riscul de diabet de tip 2

Mai multe studii au descoperit că consumul regulat de cafea poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Acest lucru se datorează faptului că aceasta conține compuși care pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și metabolismul glucozei, ambii fiind factori importanți în prevenirea diabetului.

Link către studiu

Acest studiu a constatat că consumul regulat de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Studiul sugerează că cafeaua poate îmbunătăți metabolismul glucozei și sensibilitatea la insulină, care sunt factori cheie în dezvoltarea diabetului de tip 2. Studiul a mai constatat că efectul protector al cafelei este dependent de doză, ceea ce înseamnă că, cu cât bei mai multă cafea, cu atât este mai mic riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

4. Cafeaua vă poate reduce riscul de cancer la ficat

Un alt beneficiu al consumului de cafea este că poate reduce riscul de cancer la ficat, deoarece cafeaua conține antioxidanți și alți compuși care vă pot ajuta să vă protejați ficatul de leziuni și inflamații.

5. Cafeaua poate ajuta la protejarea inimii

De asemenea, studiile au descoperit că prin consumul de cafea putem avea anumite beneficii pentru sănătatea inimii. De exemplu, unele cercetări sugerează că aceasta poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă.

Link către studiu

Acest studiu sugerează că consumul regulat de cafea este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare. Studiul a constatat că cafeaua poate îmbunătăți funcția endotelială, care este un factor cheie în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Studiul a mai constatat că cafeaua poate avea proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care pot contribui, de asemenea, la efectele sale cardioprotectoare.

6. Cafeaua poate îmbunătăți performanța sportivă

În cele din urmă, este de remarcat faptul că de asemenea, consumul de cafea poate avea beneficii pentru performanța atletică. Acest lucru se datorează faptului că s-a demonstrat că substanța din cafea, cofeina, crește rezistența și reduce oboseala, ceea ce te poate ajuta să performezi mai bine în timpul antrenamentelor sau evenimentelor sportive.

FAQ

Câtă cafea ar trebui să beau pentru a obține beneficiile pentru sănătate?

Cantitatea de cafea pe care trebuie să o consumați pentru a beneficia de beneficiile pentru sănătate variază în funcție de beneficiul în cauză. Cu toate acestea, în general, cele mai multe studii sugerează că poți obține beneficiile cafelei consumând 2-3 cești pe zi.

Este ok să adaug lapte și zahăr la cafeaua mea?

Da, este în regulă să adaugi lapte și zahăr la cafea dacă o preferi așa. Cu toate acestea, gustul este total diferit și nu într-un sens foarte bun, deoarece zahărul va schimba total experiența cafelei, mai ales când vorbim de cafea de specialitate. O sa observați ca majoritatea coffee shop-urile nu numai că nu recomandă să adăugați zahăr, ba chiar la unele nici nu o să găsiți zahăr.

Iarăși merită remarcat faptul că adăugarea de zahăr poate adăuga calorii suplimentare la dieta ta, ceea ce poate fi o îngrijorare dacă încerci să slăbești sau să gestionezi diabetul. Adăugarea de lapte poate crește, de asemenea, numărul de calorii din cafea, dar alegerea laptelui cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi poate ajuta la menținerea numărului de calorii sub control.

Consumul de cafea poate îmbunătăți performanța fizică?

Da, studiile au arătat că deoarece conține cofeină, aceasta poate îmbunătăți performanța fizică prin reducerea oboselii și creșterea rezistenței. Acesta este motivul pentru care mulți sportivi aleg să bea cafea sau alte băuturi cu cofeină înainte de un antrenament sau competiție. Cu toate acestea, este important să rețineți că consumul excesiv de cofeină poate avea efecte negative asupra organismului, așa că cel mai bine este să consumați cafea cu moderație.

Concluzii

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea sunt numeroase, iar cercetările continuă să descopere noi moduri prin care cafeaua ne poate aduce beneficii sănătății. 

De la reducerea riscului de apariție a anumitor boli până la îmbunătățirea performanței fizice, cafeaua poate fi un plus valoros pentru un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, este important să consumați cafea cu moderație și să evitați consumul excesiv de cofeină, care poate avea efecte negative asupra organismului. 

În plus, dacă aveți efecte secundare negative în urma consumului de cafea, cum ar fi anxietatea sau insomnia, poate fi cel mai bine să vă limitați aportul sau să treceți la decofeină.

Intră aici și vei găsi noile sortimente de cafea alese special pentru tine luna aceasta! And don’t forget to Love your coffee!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publică