About Coffee

Ce este cafeaua de specialitate?

Dacă ești un băutor de cafea pasionat ai două opțiuni – cafeaua obișnuită sau cafeaua de specialitate. Probabil ai văzut acest termen folosit pe ambalajul cafelei sau l-ai auzit adeseori în cafenele, dar știi care este deosebirea dintre cele două? Călătoria parcursă de cafea de la sămânța plantată la o ceașcă delicioasă este lungă și elaborată.

Cafea de Specialitate – definiție tehnică

“Cafea de specialitate” este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai bună aromă și a fost folosit pentru prima oară în 1974 de către Erna Knutsen într-un număr al ‘Revistei Comerciale de Ceai și Cafea. Boabele sunt obținute în microclimate speciale și beneficiază de un tratament excepțional de la plantare până la servire.

Potrivit Asociației Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificată ca “specialitate”. Acest process de clasificare se numește ‘cupping’.

Pentru a obține acest statut, cafeaua trebuie să treacă evaluările unei persoane certificate de către Institutul Calității Cafelei (Q-grader). Acesta clasifică boabele de cafea după mai multe criterii, precum origine, recoltare, prelucrare, prăjire, măcinare și preparare, după care adaugă atribute precum aromă și dulceață.

Toate acestea constituie un scor final calculat din 100 puncte – și acesta este cel care decide valoarea unei anumite cafele. 80+ este clasificat ca ‚specialitate’ dar, unele prăjitorii de specialitate vor accepta doar 84+ pentru cafeaua single origins.

Punctajul Q-grade

Score

Grade

Speciality Yes/No

90-100

Outstanding

Yes

85- 89.99

Excellent

Yes

80- 84.99

Very Good

Yes

Below 80

No Grading

No

 

Defectele contează!

Defectele provin din mai multe categorii cheie. Una dintre categorii este pre-procesarea – defecte apărute la fermă sau din natură. O altă categorie o reprezintă prelucrarea – defectele rezultate din manipularea greșită sau etape eronate în procesul de îndepărtare a semințelor din fructe. Un alt lucru este depozitarea – înainte ca bobul de cafea să ajungă la prăjitorie,  în timp ce stă în pungă, într-un camion sau în depozit.

Defectele sunt împărțite în 2 categorii: primare și secundare. O cafea verde de specialitate trebuie să întrunească standardul calitativ cuantificabil, trasat de SCAA, și anume: să nu prezinte niciun defect din prima categorie (defecte primare) și să nu prezinte mai mult de 5 defecte din a doua categorie (defecte secundare).

Defect primar

Numărul incidentelor care trebuie identificat pentru a constata un defect întreg

Bob negru integral

1

Bob acru integral

1

Fruct de cafea uscat

1

Pietre mari

2

Pietre medii

5

Bețe mari

2

Bețe medii

5

 

 

Defect secundar

Numărul incidentelor care trebuie identificat pentru a constata un defect întreg

Pergament

2-3

Coji

2-3

Boabe rupte

5

Boabe înțepate de insecte

2-5

Boabe parțial negre

2-3

Boabe parțial acre

2-3

Boabe plutitoare

5

Inveliș de celuloză fără conținut

5

Pietre mici

1

Bețe mici

1

Daune provocate de apă

2-5

 

Aroma: mai mult decât cifre

Cafeaua de specialitate este semnificativ diferită de cea obișnuită, în sensul că este cultivată la altitudini mai mari, este verificată constant și procesată cu atenție odată recoltată. Fiecare pas de la creșterea până la prepararea boabelor este monitorizat și înțeles pentru a-i îmbunătăți calitatea.

Țările în care se cultivă cafeaua se concentrează acum pe îmbunătățirea calității la nivel de fermă, într-un efort de a-și îmbunătăți punctajul. Țări precum Kenya, Etiopia și Columbia sunt considerate Mecca cafelei de specialitate dar, există și țări mai mici, cum ar fi India și Japonia, care aderă cu pasiune la tendință. Odată ce boabele sunt procesate și livrate, prăjitorii petrec o perioadă considerabilă de timp pentru a înțelege cafeaua și a dezvolta profiluri de prăjire. Cu o tehnologie din ce în ce mai bună, prăjitorii sunt acum capabili să conecteze mașina de prăjit la computere pentru a monitoriza temperatura și a înregistra diverse atribute în timpul ciclului de prăjire. După ce încearcă diferite profiluri se alege cel care scoate tot ce este mai bun din acel bob.

Cafeaua de specialitate este prăjită ușor, în loturi mici, pentru a menține prospețimea și a monitoriza calitatea, spre deosebire de cafelele comerciale care sunt prăjite intens, pentru a ascunde defectele, atât vizuale cât și de aromă.

Fiecare băutor de cafea trebuie să aibă posibilitatea de a alege ceea ce bea.

Noi, la Pretty Good Coffee, suntem mândri să colaborăm cu prăjitori de cafea de înaltă calitate și să vă oferim lunar noi arome care să vă încânte simțurile.

Vă aducem mai multe curiozități despre cafea, în curând, pe blog :D! Între timp … bucură-te de cafeaua ta de specialitate din această lună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publică