About Coffee

Ce este cafeaua Single Origin?

Tu prefer să bei cafeaua acasă sau la coffee shop? Ai intrat vreodată într-o cafeanea și te-ai trezit uitându-te la aceste două cuvinte “Single Origin” scrise cu creta pe tabla cu oferte de băuturi? Adică, ce înseamnă asta de fapt? Este doar un alt mod pretențios de prezentare a cafelei? (Spoiler alert: Nu este!)

O singură origine, o singură moșie, o singură fermă: ce înseamnă toate acestea?

Single origin este o expresie mică cu o definiție vastă. Înțelesul este adesea simplificat prin explicația că este o cafea care provinde de la un singur producător, cultura sau regiune dintr-o anumită țară. O singură fermă și o singură moșie înseamnă că boabele de cafeau provin dintr-o fermă, moară sau cooperativă. Apoi, poți face un pas mai departe și poți găsi etichete care îți spun numele fermei, lotul specific sau padocul pe care a fost cultivată cafeaua sau dacă este vorba despre un microlot (un anumit varietal dintr-o anumită fermă).

Și totuși, single origin nu se rezumă doar la asta. Așa cum Andra Vlaicu de la Asociația Cafelei de Specialitate preciza:

“Poate cel mai important lucru atunci când vorbim despre cafeaua ’single origin’ este trasabilitatea sa, faptul că știi exact de unde provine cafeaua și că este un anumit tip de cafea, nu un amestec sau blend cum i se mai spune.

Este de obicei de o calitate superioară și se recunoaște faptul că provine dintr-o anumită fermă situată într-un cadru unic, în timp ce aroma sa descrie originea sa, posedând caracteristicile zonei specifice în care a fost cultivată cafeaua respectivă.”

Mergând mai departe, boabele de cafea cultivate în aceeași fermă sau cooperativă, sunt boabe conturate de aceeași cantitate de ploaie, de tradițiile fermierilor, de condițiile specifice de creștere și de metodele de prelucrare, fiind un produs unic al acelui moment și loc. Deoarece este legată de un sezon de recoltare și are o disponibilitate foarte limitată, cafeaua este mai scumpă, dar și de foarte înaltă calitate.

Cei mai buni cunoscători ai cafelei pot achiziționa boabe care provin dintr-un anumit lot (sau un nano-lot chiar mai mic) dintr-o anumită fermă. Cu siguranță nimic nu este mai exclusivist decât acest lucru.

Popularitatea cafelei single origin

Interesul actual pentru cafeaua single origin a fost influențat de creșterea numărului de cafenele de specialitate, care oferă metode alternative de preparare a cafelei, cum ar fi pour-over sau AeroPress. Având în vedere dorința de a experimenta și de a inova în mod constant, nu este de mirare că se caută constant moduri de a reinventa experiența cafelei pentru secolul XXI.

Cu o călătorie fascinantă a bobului de cafea, o transparență sporită și metode inovatoare, nu este de mirare că boabele de cafea single origin se dovedesc populare.

Iar acest lucru reprezintă o forță suficient de mare pentru a afecta metodele agricole. Anumiți fermieri (etichetați ca fermieri de specialitate) dezvoltă și îmbunătățesc culturi de înaltă calitate ca răspuns la cerere. Unii experimentează cu selecția lor de varietaluri, controlul pe care îl au asupra etapei de creștere, timpii și tehnicile de recoltare, precum și cu metodele de măcinare și prelucrare.

Producătorii se bazează pe prăjitori pentru a-i informa cu privire la tendințele pieței, în timp ce prăjitorii de specialitate, care sunt mereu în căutarea unei noi origini interesante de prezentat, pot localiza producătorii cu ușurință și pot învăța de la ei.

Cu toate acestea, nu doar producătorii și prăjitorii joacă un rol important. Și consumatorul final are rolul său. Cum? Recunoscând calitatea superioară a cafelei, obligând astfel prăjitorul să plătească fermierului un preț corect pentru produsul său.

Așadar, data viitoare când comandați o cafea de specialitate, amintiți-vă că jucați un rol important în căutarea unor produse de calitate superioară și a practicilor de afaceri etice. Feels Pretty Good, doesn’t it?

Single Origin vs Blend

Blend, așa cum sugerează și numele, este un amestec de boabe de cafea provenite din diferite locații și procesate împreună. Majoritatea blendurilor de cafea combină boabele care provin din două până la patru locuri, dar unele prăjitorii de cafea ar putea amesteca chiar și opt sau nouă. Pot proveni din diferite regiuni din aceeași zonă geografică sau din țări complet separate din întreaga lume.

Prajitoriile de cafea creează aceste blenduri pentru a crea o aromă unică și consistentă. Data viitoare când te pierzi în fața tablei cu oferta de cafea de la coffee shop-ul local, încearca să identifici blendul casei.

CARE SUNT DIFERENȚELE DINTRE CAFELELE SINGLE ORIGIN ȘI BLEND?

Disponibilitatea – Datorită limitărilor sale geografice, cafeaua single origin are o disponibilitate extrem de limitată. Mai ales când provine dintr-o anumită fermă, este sezonieră și nu poate fi produsă în cantități abundente. Deoarece un blend combină diferite tipuri de boabe, acestea sunt disponibile pe tot parcursul anului.

Cost – Rar înseamnă mai scump, desigur. Deoarece boabele single origin sunt exclusive, fiecare ceașcă este o capsulă a timpului care cere să fie savurată până când nu mai este.

Trasabilitate – Când boabele sunt cultivate în același loc, veți ști exact de unde provine cafeaua. Acest lucru ajută la promovarea sustenabilității și a comerțului echitabil, care au lipsit adesea în industria cafelei în trecut dar și în prezent.

Aroma – Mulți oameni și în special cunoscătorii de cafea par să prefere experiența captivantă oferită de single origin, care este considerată cafea în cea mai pură formă a sa.

Pe de altă parte, având în vedere cantitatea infinită de posibilități de blending, fiecare amestec este, de asemenea, unic și consistent și oferă o experiență de băut stratificată și bine rotunjită.

În general când nu știi ce să alegi și nu vrei să ai surprize sau nu are cine să te îndrume, poți merge liniștit către un blend. Acesta are să fie echilibrat, ușor domol și mai ușor de preparat. Dar este bine știut că lucrul ușor sau simplu, vine cu mai puține surprize și aici vorbim de surprizele plăcute.

Noi, alegem cafele pentru fiecare pachet în funcție de cei cărora adresăm pachetul. Așa putem menține o calitate superioară a boxurilor livrând cafea single origin cu acele superbe suprize în ceașcă, dar și ușor de preparat pentru cei la început de drum, precum Boxul The Green.

Deci, care este cea mai bună cafea single origin? 

Tu decizi! După cum sunt sigur ai aflat până acum, cafeaua single origin și cafeaua blend sunt foarte diferite, deci totul depinde de modul în care preferi să te bucuri de ceașcă ta de cafea. Dacă de obicei bei cafeaua din mers, adaugi mult lapte și zahăr și apreciezi consistența aromei sale, atunci ar trebui să alegi un blend.

Însă, daca preferi să savurezi gustul raw și pur de cafea, suntem încrezători că vei iubi cafeaua single origin.

Intră aici și vei găsi noile sortimente de cafea alese special pentru tine luna aceasta! And don’t forget to Love your coffee!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publică