De ceva timp, cum vine vara, cum incep sa pregatesc setup-ul pentru Cold Brew.
Tin minte ca initial nu eram mare fan Cold Brew, mai ales tonic, avusesez niste experiente destul de….. you get the point, asa ca renuntasem la idee si trecusem bautura la cele care nu sunt de mine, sau nu sunt inca.
Pana cand intr-o zi anul trecut cand am trecut pe la Origo in Bucuresti si am gust un Cold Brew Tonic super fain. Acesta mi-a deschis apetitul ca sa zic asa si am inceput sa caut retete de facut acasa si device-uri.
Am zis ca de ce sa nu impartasesc ce am gasit pana acum si la ce reteta am ramas pana la urma. Sincer, la una simpla, fara prea multe device-uri sofisticare, cu care dau pe spate orice invitat care ajunge la mien vara 🙂
Cafea
60gr
Temperatura
Camerei
Timp extractie
16-20H
APA
600ML
Rețeță de cold brew facut acasa
In primul rand, incepem cu device-urile de care avem nevoie.
Eu folosesc un device de la Goat Story, care mi s-a parut destul de smart si affordable. Las un link aici cu el, direct de la ei de pe site. Se gaseste si pe la noi, cred ca l-am vazut chiar la Meron.
Dar pana sa apuc sa comand la ei aceasta “cana cu infuzor”, am incercat mai multe metode, cu acele cani cu infuzie pentru apa, prin filtre si sincer o metoda foarte simpla si care functioneaza aproape perfect este folosit un simplu borcan simplu de la Ikea. Si a iesit extraordinar si asa.
Neaparat sa fie un borcan in care sa incapa cantitatea de Cold Brew pe care vrem sa o facem.
Pentru aceasta reteta, o sa folosim o ratie de 1:10 cafea/apa, dar merge f ok si cu 1:12. Va recomand sa testati si sa vedeti cam pe unde sunt gusturile voastre.
Pentru cafea, eu folosesc cafea proaspat prajita (relativ 2 sapt ca sa fie degazata cum trebuie). Stiti ca gasiti cafea aici 🙂
Pasul 1
Eu folosesc 60gr de cafea proaspat macinata. La Niche Zero o macin undeva la 55 de clickuri.
Kinu M47 - 40-50 de Clickuri
Comandante - 30-40 de Clickuri
La cele 60 de grame de cafea, adaug 600 de ml de apa la temperatura camerei.


Pasul 2
Dupa ce am amestecat cafeaua cu apa. Repet ratie 1:10 deci 60gr de cafea cu 600ml de apa, pun capacul si o las 16 ore la frigider.
Timpul poate fi extins pana la 20 chiar si 24 de ore, dar 16 a fost sweetspot-ul pentru mine. Din nou, recomand sa fie testat dupa gustul fiecaruia.
Pasul 3
Dupa ce a stat cele 16 ore la frigider, scot borcanul, il trec printr-un filtru de hartie sau printr-o simpla strecuratoare ca sa ramana zatul pe care o sa il arunc ulterior.
Si voila, am terminat "extractia" si am unde la 550-600 ml de cold brew pe care sa ii folosesc in urmatoarele zile.
Eu incerc sa nu il tin mai mult de 3-4 zile, dar oricum se bea foarte repede 🙂
Hai sa adaugam si putin tonic la el
Ca sa facem reteta si mai faina, haideti sa adaugam si tonicul si sa completam frumos.
Acum avem cold brew-ul facut, luam un pahar in care punem gheata cuburi destul de multa.
Pentru a-l face mai dulce si a da o nota mai fructata, eu adaug 20ml de sirop de soc natural. Merge orice sirop. Mie imi place cel natural de soc ca are acel gust curat de socata pe care mi-l amintesc cu drag din copilarie.
Deci 20 ml de soc, peste care venim cu 60ml de concentrat de cold brew si cu 60ml de apa tonica.
Pentru apa tonica, sincer am incercat si din cele mai scumpe gen Fever-tree sau Franklin. Personal mi-a placut Franklin de Rhubarba sau de Castraveti. Parca da un aer mai fresh bauturii.
Dar sincer, merge extraordinar de bine si cu Schweppes., asa ca no worries.
Din nou, este de testat, pentru ca gusturile nu se discuta. Sau nu prea mult, cel putin 🙂
Bautura este aproape gata. Mie imi place sa pun si o felie de portocala sau de piersica si putin rozmarin. Imi place si vizual si parca il beau mai cu drag asa.

Enjoy 🙂