About Coffee, Brew guides

Brew Guide: Filtru V60

Indiferent că îl numești V60, filtru drip, Hario, Kalita, ghidul nostru de preparare a filtrului V60 îți va arăta cum să scoți ce-i mai bun din această metodă de preparare. Suntem mari fani ai metodei de preparare cu V60 și este alegerea noastră în majoriatea dimineților. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere câteva lucruri importante despre acesta metodă de preparare a cafelei.

În primul rând calitatea cafelei, care trebuie să fie, cum spunem noi, cel puțin 80+ ca să fie numită cafea de specialitate. Cu cât cafeaua este mai interesantă și cu un punctaj mai mare, cu atât regăsești notele speciale și mai puternice. Foarte important este și cât de fresh este prăjită. Unele cafele au nevoie și de 10 -15 zile de prăjire pentru a se degaza, înainte de a fi rasnite și preparate.

La fel ca în toate metodele de preparare a cafelei, gradul de măcinare este o parte cheie. Prea fin și cafeaua ta se va extrage excesiv, cu o tentă amară și lipsită de acel gust deosebit de dulce. Prea grosier, iar cafeaua ta va fi extrasă rapid și va fi subțire și slabă în note.

De asemenea, tipul de hârtie de filtru pe care îl utilizezi va face diferența. Tindem să nu recomandăm filtrele nealbite, deoarece acestea au de obicei un gust mai puternic de hârtie și tind să curgă mai lent. Alege cât de mult poți filtrele albe . Îți vor oferi mai multă claritate în cupă.

Metoda de preparare a filtrului V60 este potrivită în special pentru cafele prăjite mai light și funcționează foarte bine lângă cafele natural procesate și complet spălate. Rezultatul va fi o ceașcă de degustare curată, luminoasă, cu o mare claritate și un echilibru bun. Hai să facem o cafea bună 🙂

 

Pasul 1

Așează hârtia de filtru în con și pune apa la fiert. Scopul este ca aceasta să atingă 93 de grade Celsius. Pe un fierbător convențional, oprește-l când vezi pentru prima dată bulele crescând. Clătește hârtia filtrantă cu cca. 100ml apă fierbinte. Acest lucru spală orice gust de hârtie și face conul, dar și serverul perfecte pentru preparare.

Pasul 2

Adaugă cafeaua. Vrei să urmărești o măcinare medie – cum ar fi zahărul granulat. Amintește-ți, cu cât măcinarea este mai fină, cu atât este mai lentă extracția. De asemenea, o măcinare mai grosieră va accelera extracția. Începe cu un raport de 60g de cafea la 1 litru de apă. Reglează acest lucru pentru a se potrivi cu cafeaua ta. Cafelele prăjite foarte light ar putea avea nevoie de ceva mai mult, iar cafelele mai dezvoltate ar putea avea nevoie de puțin mai puțin. În acest caz, am folosit 15g de cafea pentru 250ml de apă.
 

 

Pasul3

Preinfuzează cafeaua. Se toarnă 10% din apă peste cafeaua din filtru, printr-o mișcare circulară. De exemplu, am folosit o preinfuzie de 40 ml. Așteaptă 30 de secunde pentru a lăsa cafeaua să „înflorească”. Aceasta începe să elibereze CO2 și începe procesul de extracție.

Pasul 4

Începe turnarea principală. Adăugă 50% din apa rămasă pentru a începe. Lucrează mereu într-o mișcare circulară. Odată ce nivelul conului s-a redus cu aproximativ jumătate, adăugă încă 25% din apă și apoi repetă turnând în cele din urmă restul de 25%. Ideea este de a păstra un nivel constant în conul filtrant în timpul preparării. Acest lucru ajută la crearea unei extracții mai consistente.

 

Pasul 5

Odată ce a picurat toată cafeaua, agită puțin cafeaua preparată. Acum cafeaua este gata de a fi servită. Urmăreste un timp total de preparare (inclusiv preinfuzia de 30 de secunde) de aproximativ 3 minute. Acest lucru poate varia și este o idee bună să găsești „the sweet spot” pentru cafeaua ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publică