Brew Guide: SEPTEMBRIE 2023
Bani Beans
Povestea și ideea brandului de cafea de specialitate BaniBeans, s-au născut când Luka avea doar 16 ani. Inișial nu i-a plăcut foarte mult cafeaua, în primul rând din cauza gustului. Întotdeauna i s-a părut cafeaua foarte amară. Părea ciudat că oamenilor nu le-ar păsa dacă cafeaua lor de dimineață era amară.
S-a uitat atent la procesele reale de producție, la prăjire și, în sfârșit, la preparare. A descoperit că prăjirea poate face diferența în gust. În același timp, a descoperit și lipsa micro-prăjitoarelor de cafea de specialitate în Slovenia. Și așa, în 2018, când avea încă 17 ani, s-a născut brandul Banibeans.
Stilul de prăjire
Deoarece prăjirea este partea cea mai critică a producției de cafea, Luka acordă multă atenție prăjirii. Merge pe prăjirea light pentru că păstrează aromele unice în fiecare ceașcă de cafea. Face o singură prăjire pentru fiecare cafea (o poți numi omni roast, dar nu-mi place expresia asta — prefer prăjirea cu filtru).
Ljubljana, Slovenia
Brazilia - Jabuticaba
Espresso
Filtru
Espresso
Temperatură – 91
Coffee IN – 18gr
Coffee OUT – 40-42ml
Timp Extracție – 28-30 sec
Apă – 95 PPM
Presiune – 9 Bari
Preinfuzie – 0s
Echipament folosit:
Espressor: Lelit Bianca (SIta VST18) + Râșniță: Niche Zero
Filtru
Temperatură – 93-94
Coffee IN – 15gr
Coffee OUT – 250ml
Timp Extracție – 2:30-3 min
Apă – 120 PPM
Blooming – 40ml – 30s
Echipament folosit:
Kettle: Fellow Stagg + Râșniță: Comandante C40 MK4 (23 clicks) + Dripper Origami + Filtru Sibarist Cone M
Brazilia – Cocada Experimental
Espresso
Filtru
Espresso
Temperatură – 95
Coffee IN – 18.5gr
Coffee OUT – 40ml
Timp Extracție – 28-30 sec
Apă – 95 PPM
Presiune – 9 Bari
Preinfuzie – 3s
Echipament folosit:
Espressor: Lelit Bianca (SIta VST18) + Râșniță: Niche Zero (13 clickuri)
Filtru
Temperatură – 96
Coffee IN – 20gr
Coffee OUT – 300ml
Timp Extracție – 3:00-3:30 min
Apă – 120 PPM
Blooming – 40ml – 30s
Echipament folosit:
Kettle: Fellow Stagg + Râșniță: Comandante C40 MK4 (24 clicks) + Dripper Origami + Filtru Kalita 185
COLUMBIA – Nestor Lasso Washed
Espresso
Filtru
Espresso
Temperatură – 94
Coffee IN – 18gr
Coffee OUT – 35ml
Timp Extracție – 26-28 sec
Apă – 95 PPM
Presiune – 9 Bari
Preinfuzie – 0s
Echipament folosit:
Espressor: Lelit Bianca (SIta VST18) + Râșniță: Niche Zero (11.5 clickuri)
Filtru
Temperatură – 94
Coffee IN – 12gr
Coffee OUT – 200ml
Timp Extracție – 3:30 min
Apă – 95 PPM
Blooming – 40ml – 30s
Echipament folosit:
Kettle: Fellow Stagg + Râșniță: Comandante C40 MK4 (22 clicks) + Dripper Origami + Filtru Sibarist Cone M
The Naughty Dog
Naughty Dog este o prăjire de cafea de specialitate, administrată de o familie, dintr-un oraș mic de lângă Praga, în Republica Cehă. A fost fondată de doi iubitori de cafea, Gwilym Davies, Campion Mondial din 2009, și soția sa Petra Veselá, în 2018. Prăjirea se concentrează pe cafele africane (în principal Etiopia) și cafele din America Centrală și de Sud.
În timp ce prăjirea este relativ tânără, cei doi fondatori au experiență în industria cafelei. Gwilym este co-fondatorul unuia dintre cele mai emblematice cafenele din Londra și, împreună cu Petra, cei doi conduc o școală de barista chiar lângă Praga.
Prăjirea, care vizează angajamentul față de standardele pe care proprietarii le consideră că au alunecat oarecum pe scena cafelei de specialitate, poartă numele celor doi teckeli ai lor, Jenny și Mája, care îi însoțesc peste tot și după care mulți îi recunosc.
Gwilym visează să prăjească boabe de cacao și să facă ciocolată într-o zi. Îi plac cafelele la filtru, mai ales din Etiopia. Petra se ocupă de selecția de cafea verde. Iubește cafeaua naturală, mai ales din Columbia și Etiopia.
În afară de cei doi, The Naughty Dog are o echipă mică care îi ajută cu degustarea, verificarea calității și logistica generală. Membrii echipei preferați ai tuturor sunt totuși cei doi teckeli care garantează în fiecare zi buna dispoziție în prăjitor.
Praga, Cehia
Ethiopia – Gerba Dogo
Ethiopia – Idido
Peru – Eli Chilcon
Ethiopia – Malawo Black Honey
Rwanda – Gitwe
Espresso
Filtru
Espresso
Temperatură – 94
Coffee IN – 19gr
Coffee OUT – 40ml
Timp Extracție – 28-32 sec
Apă – 95 PPM
Presiune – 9 Bari
Preinfuzie – 3s
Echipament folosit:
Espressor: Lelit Bianca (SIta VST20) + Râșniță: Niche Zero
Filtru
Temperatură – 93
Coffee IN – 20gr
Coffee OUT – 300ml
Timp Extracție – 3:30 min
Apă – 95 PPM
Blooming – 40ml – 30s
Echipament folosit:
Kettle: Fellow Stagg + Râșniță: Comandante C40 MK4 (22-24 clicks) + Dripper Origami + Filtru Cafec