Cum ne alegem cafeaua?
Salut dragă iubitorule de cafea, Știm cât de mult iți place ritualul tău de dimineață, atunci când deschizi o noua pungă de cafea și încerci să ghicești cu ce arome o să te surprindă de data asta. Dar ne întrebam tu cum iți alegi cafeaua?
Tu cum îți alegi cafeaua?
Ne-am gândit că nu am fost singurii care la un moment dat au ajuns în fata raftului sau a siteului cu pungi de cafea și am stat să ne gândim ce să alegem.
Citirea ambalajelor poate fi dificilă. Cu siguranță ai găsit nume greu de pronunțat sau informații care nu iți erau mereu cunoscute, așa că a fost dificil să diferențiezi o cafea super bună de una… mai puțin bună.
Știm că iți dorești o cafea ce provine de la o sursă de încredere, ce a crescut și a fost procesată în condiții etice, ce a fost prăjită de oameni talentați și care este super delicioasă. Cine nu își dorește?
Stai liniștit, suntem aici că să te ajutăm. De îndată ce vei putea să înțelegi ambalajul vei înțelege mai bine cafeaua, vei ști cum să recunoști o cafea de specialitate și vei putea alege cafeaua după preferințele tale.
ProspețimEA Cafelei
Cafeaua proaspătă este cea mai bună cafea. Fară îndoială! Mulți prăjitori de cafea afirma că prospețimea cafelei lor nu se schimbă. Iar asta îi ajută să vândă cafeaua de pe rafturile supermarketurilor fără a se îngrijora că vor trebui să o arunce pentru că se învechește.
Dar… ca și pâinea, brânzeturile sau fructele, cafeaua se învechește, pentru că este un produs organic. Companiile mari, cele care prăjesc industrial, au nevoie să ardă toată substanţa din bobul de cafea, pentru ca termenul de valabilitate să fie mai mare.
Cafeaua prăjită are două, trei săptămâni de prospețime maximă înainte ca aromele să înceapă să se piardă și uleiurile aromatice să se evapore. În cazul pungilor de cafea măcinată, totul se întâmplă mult mai rapid. Odată măcinată, aromele se vor pierde în aproximativ 30 min. Când o cafea este proaspăt prăjită, poți să îi simți aromele sale îmbietoare, aciditate clară și răcoritoare și poate fi foarte dulce și bine echilibrată. Și asta este exact ceea ce căutam!
Dacă pe ambalaj apare o dată îndepărtată în dreptul “A se consuma înainte de:”, fie prăjitorul nu cunoaște magia cafelei proaspete, fie încearcă să facă să para că nu este nici o diferență între cafeaua proaspătă și cea învechită. În orice caz, nu ai vrea să îți irosești banii pe o cafea veche.
Caută “Data prăjirii:” pe ambalaj. Asta demonstrează că prăjitorul apreciază comercializarea cafelei proaspete și este dispus să piardă câțiva saci cu prețul unei experiențe senzoriale deosebite oferite clientului său. Cafeaua prăjită la comandă este cel mai sigur mod de a te asigura că vei primi o cafea super proaspătă mereu și pe asta ne bazăm și noi.
Aroma cafelei și notele
Care sunt notele care te bucură atunci când savurezi cafeaua? Iți place să regăsești note de ciocolată și alune sau preferi să fie dulci și florale? Dar aciditatea…puternică și clară sau subtilă cu o corpolență mai fină? Dacă nu știi cum să răspunzi la aceste întrebări, este timpul să încerci cafea de la un prăjitor nou. Ambalajul cafelei ar trebui să iți permită să simți și să înțelegi ce arome vei experimenta, și crede-ne, vei regăsi experinete minunate. Tente de fructe, condimente, flori, note de ciocolată, citrice sau fructe de pădure pot fi recunoscute printre subtilitățile cafelei din ceașca ta.
Probabil ai văzut sute de pungi de cafea care descriu cafeaua în același mod. Acest lucru se întâmplă fie pentru că prăjitorii nu vor ca tu să știi că vei cumpăra o cafea veche, lipsită de aromă, fie pentru că nu sunt interesați să te ajute să te bucuri de adevărata experiență a cafelei. Pe de altă parte, ambalajele care descriu detaliat ce note vei descoperi te îndeamnă către o mai mare apreciere.
Din păcate, unii prăjitori obțin o cafea care are un gust teribil. Pentru a acoperi aroma nereușită aceștia pulverizează uleiuri aromatice peste boabe , uleiuri pe care le veți simți atunci când pregătești cafeaua. Chiar dacă acestea sunt fabricate în mod natural, nu sunt uleiurile care apar în mod natural în boabele de cafea.
Daca vrei să bei o cafea grozavă și să începi ziua frumos, iți sugeram să eviți cafeaua cu arome și să începi cauți cafea de specialitate.
originea și povestea din spatele unei cafele
Cultivarea cafelei are și o parte întunecată în istoria sa. În epoca modernă rareori există forțe violente care mențin fermierii săraci și îi pun să muncească împotriva voinței lor, dar sărăcia în rândul comunităților de fermieri este încă în curs de desfășurare.
Unele companii furnizează cafeaua în moduri îndoielnice din punct de vedere etic, moduri care nu îi ajuta pe fermieri să câștige un salariu echitabil, care să le asigure traiul decent. Aceste companii nu vor fi dispuse să împărtășească multe informațîi despre locul de unde provine cafeaua, temându-se că practicile lor de aprovizionare și că neglijența ar putea deveni expuse.
Prăjitorii de cafea care își anunță cu mândrie parteneriatele cu fermele de cafea, pe de altă parte, se deschid la întrebări, cercetare și concurență. Este mai probabil că aceste prăjitorii să fie cele care au un impact pozitiv în comunitățile și regiunile aflate în dificultate și ar dori ca voi să participați la efort.
Prăjitoriile care sunt mândre de originea și povestea cafelei lor sunt transparente, responsabile și sunt mult mai puțin susceptibile de a vă înșela în a cumpăra o cafea low-end pe care ei au cumpărat-o pentru nimic.
Cum să citești ambalajul?
Prăjitorii de cafea de specialitate prezintă cu mândrie data prăjirii, notele cafelei, regiunea de origine și ferma de cafea, modul de procesare, varietalul, altitudinea la care crește cafeaua și pe lângă multe alte informații, poate chiar și data recoltării, care este foarte importantă.
Aceste ambalaje care te învață despre prospețimea cafelei, aromele regăsite, povestea fermierului sunt cele care iți susțin experiența ceștii de cafea și te introduc în lumea sa magică.
Cu timpul, vei realiza că sunt diferențe mari de aromă în funcție de modul de procesare al boabelor de cafea, altitudinea și varietalul genetic al plantei. Cu cât știi mai multe cu atât poți să explorezi mai mult. Fii deschis să încerci și lasă-ți timp pentru asta. Va veni treptat, dar te asigur că este un process frumos, care merită din plin.