Varietalurile de cafea
Ai întâlnit vreodată cuvinte precum Bourbon, Geisha, Typica sau Catuai?
Nu, nu sunt nume ciudate din romanele SF. Sunt soiuri de plante de cafea, clasificarea genetică care se încadrează sub specii.
Probabil că le vei vedea pe pungi lede cafea sau în meniurile de cafenea, dar majoritatea celor din domeniu nu le vor explica decât dacă întrebați. Așadar, înțeleg că pot fi puțin confuză treaba.
Vom descoperi împreună aceste soiuri și vom vedea care sunt cele mai des întâlnite și mai ales de ce și unde contează varietalul.
Hai să săpăm puțin 🙂
Cât de mult contează varietalul unei cafele?
Ei bine, o să fiu sincer, soiurile nu contează de obicei prea mult pentru iubitorii obișnuiți de cafea.
Majoritatea soiurilor de arabica au un gust foarte asemănător, dar există câteva care se remarcă cu adevărat, cum ar fi soiul Geisha, considerat de obicei un soi rar. Dacă vedeți unul dintre acestea în meniu, încercați. Va fi cel puțin interesant.
Cu toate acestea, da, soiurile sunt extrem de importante în peisajul global. Unele produc randamente excelente, altele au arome unice, iar altele cresc mai bine în anumite zone climatice.
Cercetarea varietății a salvat producția de cafea din America de Sud / Centrală în anii 80 și 90, când boala The Leaf Rust sau „rugina frunzelor” distrugea fermele aproape în întregime. Și noi cercetări salvează producția de cafea chair și în Africa de astăzi, pe măsură ce secetele devin mai lungi și mai intense.
Soiurile sunt cheia supraviețuirii cafelei așa cum o cunoaștem.
Adesea comparăm varietățile de cafea cu numeroasele soiuri de struguri pe care le întâlnim pentru fabricarea vinului. Mulți oameni sunt capabili să facă diferențierea nu numai între diferitele origini ale vinului, ci și să poată aprecia rolul pe care îl joacă tipul de struguri în aroma rezultată. De la Sauvignon la Riesling până la Chardonnay, soiul propriu-zis are puterea de a modifica dramatic profilul vinului, fie că este vorba de dulceața, aroma sau corpul său. Acelasi lucru se intampla și in cazul cafelei, deși nu atât de mulți oameni știu despre ea!
Este larg acceptat faptul că soiul de cafea Arabica (Coffea Arabica) a fost descoperit prima dată în Etiopia în jurul secolului al X-lea. Soiul descoperit la acea vreme este acum cunoscut sub numele de „Typica”, si este responsabil pentru alte câteva mii de soiuri, acestea aparand fie prin mutație naturală, fie au fost produse prin programe de reproducere încrucișată, în efortul de a crește diversitatea genetică.
Typica
A fost soiul original descoperită în Etiopia și răspândit în alte regiuni producătoare de cafea atunci când aceasta a fost comercializată pentru prima dată de catre olandezi. Frunzele sunt subțiri și aramii, iar planta produce boabe alungite, în formă ovală. Cafelele rezultate dintr-o plantă Typica au adesea o dulceață și o complexitate remarcabile, fiind cultivat extensiv in America Centrala.
Bourbon
Acestă varietate este originară din Insula Bourbon (cunoscută acum sub numele de Insula Reunion) și este o mutație a speciilor Arabica timpurii din Etiopia. Frunzele sunt late, iar cireșele se pot coace în culori precum roșu, galben sau portocaliu. Este cunoscută pentru aciditatea sa complexă și echilibrul excelent.
Heirloom
Aceste soiuri se găsesc frecvent în Etiopia și seamănă foarte mult cu soiul Typica, deși nu se cunoaste exact cum au fost produse. Acum există peste 1000 de soiuri heirloom diferite, care cresc în pădurile sălbatice din Etiopia și se fac primii pași pentru a le separa în loturi. Aceste soiuri sunt responsabile pentru unele dintre cele mai râvnite profiluri de cupping din lume – florale, citrice, cacao, ceai, fructe de pădure.
Mundo Novo
Acest soi a fost creat in Brazilia în anii 1940 și este un hibrid natural de Typica și Bourbon. Are un randament ridicat, rezistent la boli și poate fi plantat dens. Cireșele sunt mari și rotunjite, iar boabele prezintă note dulci, cu aciditate scăzută. Mundo Novo este cultivat cu succes în regiunile joase ale Braziliei, la altitudini cuprinse între 1000 și 1200 de metri deasupra nivelului mării.
Caturra
Caturra este un soi din Brazilia și este o mutație a Bourbonului. Arborele nu va atinge aceeași înălțime ca Bourbonul și este adeseori numit plantă semi-pitică, insă face mult mai ușoară culegerea manuală a cireșelor coapte. Este deosebit de popular în America Centrală și Columbia, iar cireșele se pot coace cu pigmentare roșie sau galbenă. Caracteristicile tipice asociate acestui soi sunt aciditatea clară și corpolența medie.
Maragogype
Acesta este probabil unul dintre cele mai ușor de recunoscut soiuri datorită dimensiunilor neobișnuit de mari ale boabelor, uneori denumite „boabe elefant”. Este o mutație a cafelei Typica si a fost descoperit lângă orașul Maragogype, Bahia, Brazilia. Are un randament relativ scăzut, dar este dorit datorită dimensiunii sale distinctive. Cireșele se coc de obicei roșii și pot avea o dulceață sporită.
Pacas
Această varietate este numită după familia Pacas, care a descoperit-o pentru prima dată la ferma lor din El Salvador în 1949. Este o mutație naturală a Bourbonului și îi este foarte asemănătoare în profilul de cupping însa este adesea un arbore mai scurt, ceea ce face mai ușoară recoltarea.
Pacamara
Pacamara este un hibrid al soiurilor Pacas și Maragogype și se crede că a fost dezvoltat în El Salvador în 1958. Boabele și frunzele sunt foarte mari și se potrivesc foarte bine altitudinilor mari. Este un soi foarte complex care produce note florale deosebite, cu un echilibru excelent, deși, din păcate, are un randament foarte scăzut și nu este prea rezistent la boli.
Gheisha
Geisha și-a găsit faima la nivel mondial în urma unei descoperiri făcute în 2004 la Hacienda La Esmeralda, o fermă din Boquete, Panama. Proprietarii fermei (familia Peterson) au remarcat caracteristicile deosebite ale unui grup de arbori în timpul sesiunilor zilnice de cupping din timpul recoltarii și au decis să participe la competiția de cafea „Taste of Panama” din acel an. Nu numai că lotul Geisha a ocupat primul loc, dar a uimit judecătorii, obtinand prețuri record de la cumpărători in timpul licitațiilor. Din acest motiv, acest soi este asociat cu Panama, când, de fapt, se crede că a provenit din orașul „Gesha” din vestul Etiopiei. Soiul Geisha este incredibil de temperamental și are un randament scăzut, dar produce cel mai uimitor profil de cupping, avand o aromă florală distinctă și o dulceață remarcabilă. Aromele de apă de trandafiri, floare de portocal, iasomie și caisă se regăsesc adesea printre notele Gheishei.
SL28
Acest soi a fost creat în anii 1930 de către Scott Laboratories, în timp ce botanistii căutau diferite mutații provenite din Bourbon si Typica. Are frunze de culoarea cuprului, iar boabele sunt mari. Este originar din Kenya și are un randament relativ scăzut; cu toate acestea calitățile cupei sunt foarte căutate. Caracteristicile pot include aciditate citrica intensă, dulceață pronunțată, echilibru și complexitate.
SL34
SL34 a fost creat în anii 1930 ca o mutație între Bourbon și Typica. Diferă de SL28 prin frunzele cu vârful de culoarea bronzului. Acest lucru ar putea însemna că se aseamană într-o mai mare masură cu varietatea Typica. SL34 este cunoscut ca fiind destul de rezistent la precipitațiile abundente de la înălțimi mari și produce cafea de calitate superioară, cu aciditate citrică complexă și senzație de heavy mouthfeel.
Kent
Este considerat a fi o mutație a soiului Typica si a fost numit după unul dintre cultivatorii din India care lucra la un program de selecție în anii 1920. A fost dezvoltat în încercarea de a rezista bolii cunoscute sub numele de rugina frunzelor de cafea care atacă frunzele arborelui, făcându-i imposibilă fotosinteza.
Uva
Acesta este un hibrid de Sarchimor și Catuai roșu si se coace foarte uniform având o culoare de roșu intens. Cireșele din acest soi seamănă cu forma unui strugure, motiv pentru care este numit Uva (strugure, în portugheză). Acesta este, de asemenea, un soi cu randament ridicat, cu rezistență bună la boli.
Dacă am putea descrie varietalurile de cafea într-o poză, aceasta ar arăta cam asa:
Acestea sunt într-adevăr o mica parte în ceea ce privește varietățile de cafea, dar cuprind majoritatea cafelei comercializate pe care o beți astăzi. Fiecare cafea este, de asemenea, specifică unei anumite regiuni, dar vom acoperi acest aspect intr-o nouă postare pe blog. Stay tuned! 🙂
Hello!
Good cheer to all on this beautiful day!!!!!
Good luck 🙂
Ma bucur sa aflu atatea informatii noi despre cafea! Keep up the good work! 🙂